Erektiohäiriö – Kumppanilla ei seiso, onko syy minussa?
“Mieheni ei saa erektiota! Mitä tämä tarkoittaa? Johtuuko se minusta?”
Hei! Kiitos kysymyksestäsi! Kerroit, että miehelläsi on vaikeuksia saada erektiota ja pelkäät, että se johtuu sinusta. Erektiohäiriö on yleinen vaiva ja moni mies kärsii siitä jossain kohtaa elämässään. Miehen ikääntyessä se on lähes väistämätöntä. Erektion puute aiheuttaa huolta hänelle, jota se vaivaa ja itsesyytöksiltä ei kumppanikaan välty, vaikka erektion puute ei ole millään tapaa verrannollinen viehättävyyden kanssa. Ei edes seksuaalisen halun tai kiihottumisen kanssa.
Puhutaan lievästä erektiohäiriöstä, jos vaikeus saada ja ylläpitää erektioita on ajoittain tapahtuvaa, eikä sillä juurikaan ole merkitystä seksuaalielämään. Vaikeampi erektiohäiriö sen sijaan on väliaikainen pulma, joka kuitenkin vaikuttaa seksuaalielämää heikentävästi. Vaikeassa erektiohäiriössä erektio ei tapahdu ollenkaan. Erektiohäiriö voidaan määritellä myös onnistuneiden yhdyntöjen määrän perusteella. Onko siis erektion kanssa ollut pulmaa pitkään ja missä määrin?
Mistä erektiohäiriö voi johtua?
On tärkeää ymmärtää, että erektiohäiriötä voidaan hoitaa, kunhan ensin ollaan selvillä syistä, jotka sen aiheuttavat. Syitä voi olla useita. Usein on hyvä kartoittaa, onko aamuerektiota. Aamulla noin alle 50- vuotiaan testosteronitaso on korkeimmillaan ja aamuerektiot ovat yleisiä. Jos aamuerektiota ei ole, voi se johtua testosteronihormonin laskusta, joka on ikääntyvälle miehelle tyypillistä.
Entä onnistuuko miehelläsi erektio sooloseksin aikana? Sooloseksi on hyvä tapa tutustua kehon toimintoihin ja lisätä kokonaisvaltaista itsetuntemusta.
Lääkärissä on hyvä käydä tarkistuttamassa, ettei erektioon vaikuta jokin sairaus tai lääkehoitoa vaativa oire. Fysiologisia syitä erektiohäiriöön voivat olla verenkiertohäiriöt, diabetes, eturauhasongelmat, keskus – ja ääreishermostoa vahingoittavat sairaudet tai peniksen rakennepoikkeavuudet. Lisäksi on hyvä kartoittaa elämäntapoihin liittyviä seikkoja, joilla on merkitystä erektioon. Erektiohäiriön taustalla voi olla joidenkin lääkkeiden käyttö, ylipaino, tupakointi tai liiallinen alkoholin käyttö.
Psykologiset syyt saattavat olla usein syynä ajoittaisiin ja tilapäisiin erektiohäiriöihin. Erektion saaminen voi olla hankalaa, jos on suorituspaineita erektion saamisesta, epäonnistumisen kokemuksia tai itsetunto-ongelmia. Jos erektion saamisen vaikeudesta on kertynyt huonoja kokemuksia, tarvitaan tilalle ymmärrystä ja positiivia kokemuksia. Se tarkoittaa esimerkiksi kumppanin kanssa hyvää kommunikointia ja itsetuntoa vahvistavia kokemuksia.
Erektio-ongelmiin on saatavissa apua
Erektioon liittyviin pulmiin löytyy lähes aina apua – tilanne ei ole toivoton. Lääkäri voi auttaa, jos erektioon liittyy jokin fyysinen sairaus. Seksileluja, kuten penispumppua ja penisrengasta kannattaa kokeilla verenkierron vahvistamiseksi. Seksi voi olla muutakin kuin erektiota vaativaa yhdyntää. Seksiin kuuluu hellyys ja toisen koskettaminen ja hyväily muillakin tavoin. Ennen kaikkea seksiin kuuluu rentous, kekseliäisyys ja nautinnollisuus sekä omasta että toisen läsnäolosta.
On tärkeää, että voitte puhua uupuvasta erektiosta avoimesti ja toista kunnioittaen, vaikka aihe voi olla arka. Hyvällä ja vastavuoroisella kommunikoinnilla todennäköisesti voitte vahvistaa toistenne itseluottamusta ja että kyse ei ole toisen viehättävyyden laskusta. On hyvä myös purkaa se myytti, että mies on aina valmis seksiin ja on aina vetovastuussa parin yhteisestä seksistä. Miehen seksuaalisuus on tilana herkkä huolille ja paineille. Voit vaikka aloittaa keskustelun, kuinka kumppanisi voi ja mitä hänelle kuuluu.
Terveisin, Veera