Mitä tarkoittaa kiihottuminen?

Mitä tarkoittaa kiihottuminen?

Kiihottuminen voi olla alkusysäys ja valmistautumista seksiin. Kiihottuminen tekee kaikenlaisesta seksistä mukavampaa, oli kyse sitten yhteisestä seksistä tai sooloseksistä. Kiihottumisesta voi seurata seksuaalinen halu tai seksuaalinen halu edistää kiihottumista. Kiihottuminen on täysin normaalia ja jokaisen tapa kiihottua on ainutlaatuista.

Kiihottuminen alkaa yleensä ottaen silloin, kun kokee itselle kiihottavan asian. Se voi perustua näköhavaintoon, kuuloaistimukseen tai miellyttävältä tuntuvaan kosketukseen. Kiihottava kohde, objekti, voi olla mikä tahansa. Ei ole vääriä asioita tai tapoja, mistä ja miten kiihottua. Joskus voi olla vaikeaa kiihottua, jos ei tunne tapoja kiihottua ja itseä kiihottavia objekteja. Useimmilla ihmisillä kuitenkin on joitain käsityksiä ja kokemuksia itseä kiihottavista asioista. Kun kiihottavat tekijät tulevat tutuksi, ihminen usein liittää ne kiihottumisen kannalta merkitykselliseksi.

Kiihottumista ja seksuaalista halua voi virittää erilaisin keinoin. Lämmin rentouttava suihku ja oman tai toisen vartalon hyväily voi viedä tilanteen seksiin. Myös eroottisen hieronnan saaminen tai antaminen, pornon katsominen, fantasioiminen ja fetissien kohtaaminen voivat kiihottaa. Joillekin hyvinvoiva parisuhde on tärkeää seksuaalisen kiihottumisen kannalta. Jollekin toiselle uuden kumppanin kohtaaminen kiihottaa ja antaa seksuaalista jännitystä.

Monet psykologiset tekijät voivat vaikuttaa kiihottumisen kokemiseen. Kiihottumista voi edistää, jos tietää olevansa turvallisessa ilmapiirissä ja sinut oman seksuaalisuuden kanssa. Se, että seksiin ei liity häpeän sävyttämiä kokemuksia voi olla kiihottumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Toki joihinkin seksifantasioihin liittyy häpeä ja nöyryyttäminen, mitkä voivat nostaa kiihottumisen tasoa.

Aikaisemmilla seksikokemuksilla voi olla motivoiva merkitys, kuinka reagoi kiihottaviin ärsykkeisiin. Esimerkiksi hyvän seksikerran muisteleminen voi kiihottaa ja saada haluamaan seksiä. Fyysinen nautinto jää mieleen, ja saa usein haluamaan lisää.

Kiihottumisen tila ja se eteneminen on herkkä tila muuttumaan kaikilla sukupuolilla. Se voi tilapäisesti laskea ja nousta uudestaan saman seksikerran aikana. Kiihottuminen voi häiriintyä esimerkiksi jännittämisestä ja stressistä. Joskus pelko yhdyntäkivuista tai suorituspaineet seksin suhteen pilaavat kiihottumista. Myös negatiiviset käsitykset omasta viehättävyydestä voivat olla kiihottumisen tiellä kaikilla sukupuolilla.

Elämäntavat ovat vaikuttavia tekijöitä kiihottumisen ilmenemiseen ja etenemiseen. Esimerkiksi liiallinen alkoholin käyttö voi olla haitaksi kiihottumisen etenemiselle. Vastaavasti liikkuminen, monipuolinen ravinto ja riittävä lepo pitävät paremmin yllä hormonitoimintaa, joka edesauttaa seksuaalista nautintoa. Jotkut lääkkeet ja sairaudet voivat olla esteenä kiihottumiselle, joten lääkärikäynti kannaattaa konkreettisesti asian tiimoilta tehdä.

Paras tapa tutustua omaan kiihottumiseen on sooloseksi. Sooloseksin kautta jokainen voi oppia oman nautintonsa parhaaksi asiantuntijaksi. Omasta kehosta ja nautinnosta on helpompi kertoa kumppanille, kun ne ovat tuttuja asioita itselle.

Jos kiihottuminen on usein ja toistuvasti hankalaa, voi olla hyvä keskustella seksuaalineuvojan kanssa ja selvittää pulman tasoa.

Reaktiot

Seksuaalireaktiot alkavat usein kiihottumisesta. Seksuaalinen halu voi herätä vasta kiihottumisen aikana tai jälkeen. Kiihottumisen ei tarvitse aina kuitenkaan johtaa seksiin. Eikä kiihottumisreaktio aina ole merkki seksuaalisesta halukkuudesta. Myöskään orgasmin saaminen ei ole itsestäänselvyys kiihottumisen päätteeksi. Kiihottuminen on seksuaalireaktioista samankaltainen sukupuolesta riippumatta. Kiihottuminen on seksin nautinnollisuuden kannalta oleellista, joten kiihottumiseen kannattaa keskittyä ja käyttää siihen riittävästi aikaa.

On tutkittu, että kaikilla sukupuolilla seksuaalireaktiot kulkevat usein samalla kaavalla; kiihottumisvaiheesta tasannevaiheeseen tai voimakkaampaan kiihottumisen vaiheeseen, sen jälkeen orgasmivaihe ja lopuksi laukeamisvaihe. Erilaista on muun muassa se, kuten mistä kiihottuu ja kuinka voimakas reaktio itse kullakin on.

Kiihottumisvaiheessa kehossa alkaa tapahtuu muutoksia. Klitoris paisuu kokonaisuudessaan isommaksi ja penis jäykistyy. Emätin laajenee ja häpyhuulet paksuuntuvat. Kivespussien iho paksuuntuu ja kivekset kohoavat ylöspäin. Myös nännit saattavat jäykistyä, syke kohota ja verenpaine nousta.  Kun kiihottuminen jatkuu ja voimistuu, klitoris nousee ja vetäytyy vasten häpyliitoksen reunaa ja penis kasvaa. Emätin laajenee vielä vähän lisää ja kivekset reagoivat lähestyvään siemensyöksyyn paisumalla. Häpyhuulet turpoavat ja tummenevat väritykseltään.

Kiihottumisen voimistuessa Bartholin rauhaset kosteuttavat vaginaa ja Cowperin rauhaset vastaavasti erittävät ”touhutippoja”, jotta yhdyntä ja seksi tuntuisi miellyttävältä. Aina kosteutta ei erity tarpeeksi, minkä vuoksi liukuvoide voi toimia seksin apuvälineenä. Kiihottumisen etenemisen aikana kasvavat tahattomien ja tahallisten lihasjännitysten määrä lantion alueella.

Kun kiihottuminen saavuttaa huippunsa eli orgasmin, emätin ja kohtu supistelevat. Myös penis supistelee ja ejakulaatio yleensä tapahtuu orgasmin yhteydessä. Lihakset supistelevat tahdottomasti. Orgasmin jälkeinen tila on usein raukea ja rentoutunut. On yksilöllisiä eroa, kuinka nopeasti palautuu takaisin kiihottumista edeltävän tilaan.

Seksuaalireaktiot eivät myöskään samalla ihmiselläkään joka kerta samanlaiset. Kiihottuminen voi alkaa ja edetä eri tavalla joka kerran mukaan, samoin kuin orgasmi ja seksistä palautuminen. Usein kuitenkin orgasmi voi olla sitä voimakkaampi mitä kiihottuneempi on. Seksin ei tarvitse aina päättyä orgasmiin. Seksiin voi olla tyytyväinen ilman orgasmin kokemistakin. Jokainen määrittelee itse, millainen seksi on hyvää itselle ja millainen seksuaalinen kanssakäyminen on itselle tyydyttävää. Seksille ei siis ole autuaaksi tekevää käsikirjoitusta.


YOUR CART (0)

No Products in the Cart