Seksin jälkeen iskee alakuloa, jopa itkettää – miksi?
“Seksin jälkeen tunnen itseni alakuloiseksi, itkettää ja olo on jopa huonovointinen. Miksi näin voi olla?”
Seksologi vastaa:
Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Tavallisesti seksi tuottaa mielihyvää. Hekuman huipulla saatu orgasmi lisää elämäämme iloa, onnellisuutta ja nautintoa. Orgasmilla on paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia, muun muassa orgasmi on tehokas kivunlievittäjä. Orgasmin aikana kehossa vapautuu hyvää oloa tuottavia hormoneja, kuten dopamiinia, endorfiineja ja oksitosiinia. Joskus orgasmin aiheuttamat hormonipurkaukset, nousut ja laskut, voivat saada tunteet heittelehtimään. Yllättävän moni saattaakin tuntea olonsa alakuloiseksi ja itkuiseksi seksin harrastamisen jälkeen. Mitkä muut tekijät voivat vaikuttaa ei niin toivottujen tuntemuksien kokemiseen jopa siihen, että tuntee olonsa huonovointiseksi? Jatka aiheen käsittelyä, tässä artikkelissa kerromme myös vinkit, miten parantaa seksin jälkeistä oloa.
Häpeän ja syyllisyyden tunteet
Millainen suhde sinulla on seksiin ja nautinnon kokemiseen? Toisinaan ihmiset saattavat tuntea syyllisyyttä tai häpeää seksuaalisen nautinnon kokemisesta. Syyllisyys ja häpeä voivat saada tuntemaan alakuloisuutta. On hyvä kuitenkin muistaa, että seksuaalinen nautinto on jokaisen oikeus ja on vain hienoa, jos seksistä saa ja voi nauttia. Seksiin ei kuulu se, että tekee jotain vastentahtoisesti tai että se jälkikäteen tuntuu pahalta. Jos sinulla on ylitsepääsemättömiä häpeän tai syyllisyyden tunteita seksuaalisuudestasi, juttelu seksuaalineuvojan tai -terapeutin kanssa voisi auttaa.
Terveydelliset tekijät
Seksin jälkeiseen olotilaan vaikuttavat terveydelliset tekijät.
- Onko sinulla jotakin muuta vaivaa tai kipuja, jotka haittaavat seksuaalista nautintoa? Onko tarpeen hakeutua lääkärin vastaanotolle?
- Millainen ruokavalio sinulla on? Syötkö terveellisesti?
- Hormonaaliset ehkäisymenetelmät saattavat aiheuttaa mielialan vaihteluja ja pahoinvointia.
- Voisiko olla mahdollista, että verenpaineen heittely aiheuttaisi sinulle huonovointisuutta?
- Aiheuttaisiko huono verenkierto huonon olon?
- Kuormittaako tietty seksiasento liiaksi?
Onko ongelmasi läsnä kaikessa seksissä, jota harrastat? Sooloseksissä? Kumppanin kanssa? Jos huono olo ja alakuloisuus seksin jälkeen ovat jatkuvaa, on hyvä puhua siitä lääkärin kanssa.
Rauhoittumisen ja hellyyden tarve seksin jälkeen – apua jälkihoidosta
Onko jotain minkä toivoisit yhteisen seksin jälkeen olevan toisin? Pystytkö kertomaan toiveistasi ja tarpeistasi ylipäätään seksistä? Moni saattaa toivoa, että orgasmin tai yhteisen seksin harrastamisen jälkeen olisi vielä vaikkapa sylissä oloa, silittelyä, juttelua tai muuta huomioimista. Ilman sitä, olo voi tuntua tyhjältä ja haavoittuvalta. Jos koet, että jälkihoito eli after care voisi parantaa orgasmin jälkeistä oloasi, niin toive kannattaa ottaa puheeksi kumppanisi kanssa.
Tunteiden käsittely BDSM-seksin jälkeen
Erityisesti jälkihoidon merkitys korostuu BDSM-tyylisessä seksissä. Kyse ei tarvitse olla rajusta BDSM-tyylisestä seksistä, vaan ihan jo siitä, että pääse ulos esimerkiksi siitä roolista, mikä on ollut päälle. Tai jos sessiossa ollaan oltu esimerkiksi kivun kanssa tekemisissä tai liikkumista on rajoitettu niin jälkihoidon tarve voi olla suuri. Myös sille, joka esimerkiksi tuottaa kipua, esiin tulleita tunteita on hyvä purkaa. Kaikki eivät ole tulleet sitä ajatelleeksi, vaikka sillä voi olla suuri merkitys olotilalle orgasmin jälkeen. BDSM-leikkeihin voi kuulua voimakkaita tunnelautauksia ja -kokemuksia, ja niitä on hyvä käsitellä session jälkeen. Reaktiot kenellä tahansa, voivat olla millaisia tahansa; itku ja nauru voivat tulla rintarinnan. Tunteet voivat heittelehtiä vapautuneisuudesta raivoon. On osattava antaa tilaa yksilöllisyydelle tässäkin. Tunteilleen ei ehkä mitään voi, mutta sille voi, miten niitä käsittelee. Varsinkin silloin, jos tunne on voimakas, on hyvä saada se purkaa jälkihoidolla.
Terveisin, Veera